reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowy baton mięsny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Batony wychodzą delikatne z nutą czosnku i jak dla mnie za mało słone, ale takie lubią moje dziewczyny.

Domowy baton mięsny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy baton mięsny

 

  • 1300g łopatki

 

  • 700 g filetu drobiowego

 

  • 25-30 g soli do peklowania

 

  • 1 łyżeczka miodu lub cukru

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • 1/4 szklanka zimnej wody

Sposób przygotowania:

Domowy baton mięsny
Łopatkę mielimy, a filet kroimy w kostkę ( raczej średnią lub małą)Mięso dajemy osobno do dwóch miseczek, rozdzielamy sól do peklowania i bardzo dokładnie mieszamy przez kilka minut. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny. Mięso dwu- trzy krotnie w ciągu doby mieszamy!! Następnie przekładamy już razem do większej miski, dodajemy przyprawy-cukier, sól i pieprz, oraz rozmrożony czosnek ( suszony wcześniej namaczamy w wodzie) Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia Bardzo dokładnie mieszamy razem z żelatyną, tak długo, aż woda się wchłonie a mięso będzie przywierać do ręki. Masę dzielimy na dwie równe porcje i przekładamy na rękaw do pieczenia i rolując formujemy wałek. Zwijamy końcówki tak jak cukierki i bardzo dokłądnie zawiązujemy supełki. Na końcu podwijamy końcówki foli do pieczenia i jeszcze raz zawiązujemy supełek. Następnie każdy baton zawijamy w folie spożywczą- dwukrotnie ( patrz zdjęcia) W dość dużym garnku odgrzewamy wodę do 75 st C, wkładamy batony i parzymy przez1h i 15 minut. Temperatura wody nie może przekroczyć 80 st C Następnie batony szybko studzimy w lodowatej wodzie, a zimne wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Batony wychodzą delikatne z nutą czosnku i jak dla mnie za mało słone, ale takie lubią moje dziewczyny. Smacznego:)
Domowy baton mięsny
Etap 1 mięso zasalamy peklosolą osobno
Domowy baton mięsny
Etap 2 bardzo dokładnie zwijamy i związujemy końcówki rękawa do pieczenia
Domowy baton mięsny
Etap 3teraz zwijamy w folię w zdłuż rolady- końcówki mocno zwijamy i podkładamy pod roladę, nastepnie zawijamy drugi raz po szerokości
Domowy baton mięsny
Etap 4 barony parzymy przez 1 h i 15 minut