Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Domowy blok czekoladowy z marcepanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W bardzo prosty sposób można przygotować pyszny smakołyk w domu - to dobrze nam znany blok czekoladowy, ale z niespodzianką w postaci masy marcepanowej.

Domowy blok czekoladowy z marcepanem

Składniki:

Domowy blok czekoladowy z marcepanem

 

  • Składniki:
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka skondensowanego (do kawy)
  • herbatniki - 2-3 małe paczki
  • 100 g. masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Domowy blok czekoladowy z marcepanem
Na dno rondla wlewam wodę, dodaję margarynę, cukier i kakao, podgrzewam do rozpuszczenia. Zdejmuję masę z ognia i lekko ją studzę, po czym stopniowo dodaję mleko w proszku. Powinna powstać gęsta masa, do której dorzucam pokruszone w kawałki herbatniki.Masę wykładam na folię spożywczą, formuję w prostokąt, a na jego środku układam rulonik z marcepana. Pomagając sobie folią zwijam wszystko w rulon, dokładnie zapakowany pozostawiam na minimum godzinę w lodówce. Po całkowitym zastygnięciu kroję na 2-3 cm plastry.

Tagi:

kawa