sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Domowy budyń aroniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na rynku dostępne są budynie w wielu różnych smakach: waniliowe, czekoladowe, toffi itp. Jak dla mnie jest ich stanowczo za mało. Postanowiłam więc trochę poeksperymentować i stworzyłam mój własny smak aroniowy.

Domowy budyń aroniowy

Składniki:

Domowy budyń aroniowy

Składniki

Sposób przygotowania:

Domowy budyń aroniowy
Z całego mleka odlewamy pół szklanki. Resztę gotujemy z cukrem. Jego ilość uzależniona jest od soku. Jeżeli ma bardzo słodki smak możemy dodać mniej cukru. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z aronii. Dokładnie mieszamy.

Zawartość szklanki wlewamy na wrzące mleko i energicznie mieszamy aby podczas gęstnienia nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę aby zniwelować smak mąki ziemniaczanej.

Gotowy budyń przelewamy do pucharków. Możemy podawać go z owocami.