2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Domowy chleb z jaglanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Co może być lepszego na śniadanie niż kromka własnoręcznie wypieczonego chleba? Ten jest prosty a przepyszny! Polecam.

Domowy chleb z jaglanką

Składniki:

Domowy chleb z jaglanką

 

  • Na jeden duży bochenek
  • 50 dag mąki pszennej luksusowej typ 550
  • ¾ szklanki czynnego zakwasu
  • 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 5 dag mąki żytniej razowej
  • 5 dag płatków jaglanych
  • 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis

Sposób przygotowania:

Domowy chleb z jaglanką

ETAP 1:

Domowy chleb z jaglanką
Mąki mieszam ze sobą wlewam zakwas i zagniatam ciasto

Mąki mieszam ze sobą w misce wlewam czynny zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , wsypuję płatki jaglane i zagniatam gładkie sprężyste ciasto, nakrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.

ETAP 2:

Domowy chleb z jaglanką
Wyrobione ciasto potem formuję w bochenek i piekę

Po tym czasie wykładam na stolnicę oprószoną mąką formuję owalny bochenek i odstawiam do ponownego wyrośnięcia, lekko wierzch nacinam w kilku miejscach nożem, skrapiam ciasto wodą i wstawiam do nagrzanego do 220*c piekarnika piekę około 10 minut po czym temp zmniejszam do 200*c i piekę jeszcze 20-25 minut, gdy od spodu wyda głuchy odgłos przy pukaniu znaczy ze chlebek jest upieczony, studzę na kratce.

Najlepiej smakuje podany z masełkiem jeszcze ciepły.


Tagi:

chleb