just_angel

just_angel

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Domowy chleb z ziarnami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty przepis na pyszny, zdrowy chleb z ziarnami. Dobroczynnie wpływa na przemianę materii. Przepis i zakwas dostałam od Teściowej;)

Domowy chleb z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy chleb z ziarnami

 

  • 1 kg mąki tortowej lub wrocławskiej
  • ¾ szklanki ziaren słonecznika
  • ¾ szklanki ziaren siemienia lnianego
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki otrębów pszennych
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 1 litr i 1 szklanka ciepłej (letniej) wody
  • zakwas z poprzedniego chleba

Sposób przygotowania:

Domowy chleb z ziarnami
Mąkę, ziarna, 1 litr wody i sól wymieszać w misce drewnianą łyżką. Do zakwasu z poprzedniego chleba wlać jedną szklankę wody, wymieszać i dodać do miski z resztą składników. 3-4 łyżki ciasta zostawić w plastikowym pojemniku na zakwas do kolejnego chleba. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie. 2 keksówki posmarować olejem i/ lub wyłożyć papierem. Wyłożyć do nich masę. Blaszki wstawić do zimnego piekarnika na 12 godzin (latem na 10 godzin) do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 °C przez 1 godzinę (1 godzinę i 10 minut). Po upieczeniu chleba jego wierzch można posmarować olejem lub masłem, żeby zrumienić skórkę.



RADY: 1) Zakwas na chleb dostałam od Teściowej, ale można go samodzielnie zrobić z wszystkich składników i odstawić do lodówki na kilka dni w plastikowym pojemniku. 2) Można dodawać też inne ziarna (np. pestki dyni). Wtedy proporcjonalnie trzeba dodać mniej innych ziaren (np. słonecznika lub siemienia lnianego) 3) Woda nie może być zbyt ciepła, żeby nie sparzyć ciasta. 4) Ja nie smaruję olejem wierzchu chleba, a i tak wychodzi chrupiąca skórka. 5) Termin ważności zakwasu to 2 tygodnie.
Domowy chleb z ziarnami
Jeden bochenek zawsze można zamrozić
Domowy chleb z ziarnami
Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszek
Domowy chleb z ziarnami
Chleb z ziarnami na zakwasie w przekroju
Domowy chleb z ziarnami
Najlepszy z domową wędliną i pomidorem

Tagi:

chleb