Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Domowy chlebek z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Osobiście bardzo lubię domowe chlebki z bakaliami. Świetnie smakują z domowymi dżemami, jak i białymi serami, z wędlinami też są bardzo dobre.

Domowy chlebek z bakaliami

Składniki:

Domowy chlebek z bakaliami

 

  • 750 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 łyżki ostropestu mielonego
  • 100 g złotych rodzynek
  • 100 g rodzynek królewskich
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Domowy chlebek z bakaliami

1.

Domowy chlebek z bakaliami
Wsypanie do miski mąki krupczatki i orkiszowej oraz ostropestu mielonego

Wsypać do miski mąki i ostropest mielony, wymieszać.

2.

Domowy chlebek z bakaliami
Wsypanie do miski złotych i królewskich rodzynek oraz dodanie orzechów

Dosypać złote i królewskie rodzynki oraz pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie, znowu wymieszać składniki.

3.

Domowy chlebek z bakaliami
Dosypanie cukru kryształu do reszty składników

Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać.

4.

Domowy chlebek z bakaliami
Dosypanie soli kuchennej do reszty składników

Wsypać sól kuchenną.

5.

Domowy chlebek z bakaliami
Rozdrobnienie w palcach świeżych drożdży i dodanie do miski

W palcach rozdrobnić świeże drożdże i dosypać do reszty składników, wymieszać łyżką drewnianą.

6.

Domowy chlebek z bakaliami

Na końcu wlać letnią wodę i dokładnie wymieszać.

7.

Domowy chlebek z bakaliami

Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut do wyrośnięcia.

8.

Domowy chlebek z bakaliami

Ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na czas 15 minut.

9.

Domowy chlebek z bakaliami

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Domowy chlebek z bakaliami

Wystudzić na kratce.

11.

Domowy chlebek z bakaliami

Smacznego !


Tagi:

pieczywo