motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Domowy chrust Asi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny chrust domowej roboty.

Domowy chrust Asi

Składniki:

Domowy chrust Asi

 

  • 30 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka spirytusu (lub octu)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Domowy chrust Asi
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać śmietanę i wymieszać. Następnie dodać jajko oraz żółtka, a także sól i spirytus. Ciasto zagnieść i wyrobić, następnie wybijać wałkiem przez około 15 minut. Powstałe ciasto podzielić na cztery części i po kolei każdą bardzo cienko rozwałkowywać. Z ciasta wyciąć prostokąty o wymiarach 4 cm na10 cm, na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie (wzdłuż) na około 4 cm. Koniec prostokąta przewinąć przez otwór. Rozgrzać olej w dużym płaskim rondlu. Piec chrust z obu stron, aż do momentu, gdy przybierze złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć na papierowych ręcznikach. Posypać cukrem pudrem.