kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Domowy drobiowy hamburger

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy fast food jest o wiele zdrowszy i moim zdaniem smaczniejszy od kupnego. Polecam spróbować hamburgera z tego przepisu- jest pyszny!

Domowy drobiowy hamburger

Składniki:

Domowy drobiowy hamburger

 

 

  • sałata lodowa
  • pomidor
  • rzodkiewki
  • 2 ogórki konserwowe
  • majonez, ketchup
  • 4 okrągłe bułki do hamburgerów (lub kajzerki)

Sposób przygotowania:

Domowy drobiowy hamburger
1. Mięso drobiowe umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko. Wyrobić na masę. Jeśli będzie się kleić do ręki, można wsypać trochę bułki tartej.

2. Z mięsa tworzyć okrągłe kotleciki grubości około 2 cm. Posypać z obu stron bułką tartą i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

3. Bułki do hamburgerów przekroić na pół i lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.

4. Rzodkiewki, pomidory i ogórki konserwowe pokroić w plasterki.

5. Jedną część bułki nasmarować majonezem (opcjonalnie). Następnie ułożyć liść sałaty lodowej, mięso, plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki. Drugą część bułki posmarować ketchupem i przykryć całość.