światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowy drobiowy pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy pasztet nie musi być pracochłonnym daniem. To sprawdzony i mało pracochłonny przepis mojej mamy. Najważniejsze jest to, że zawsze się udaje i świetnie smakuje.

Domowy drobiowy pasztet Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy drobiowy pasztet

 

Sposób przygotowania:

Domowy drobiowy pasztet
Udka zalewamy zimną wodą- około dwoma, trzema litrami. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zbieramy szumowiny z powierzchni. Gotujemy przez godzinę na minimalnym płomieniu. Do wywaru dorzucamy warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz kolorowy. Całość gotujemy przez pół godziny, zaś pod koniec gotowania doprawiamy solą. Zdejmujemy z palnika i przecedzamy, tak aby wygotowane warzywa i kurczak ostygły. Udka, marchewki i kawałek selera użyjemy do naszego pasztetu, resztę możemy wyrzucić.Do miski wkładamy czerstwą bułkę i zalewamy ją rosołem. Odstawiamy w takiej formie na 10 minut, a w tym czasie kroimy cebulę w kostkę oraz oczyszczamy wątróbki. Na maśle podduszamy pokrojoną cebulkę i 2 całe ząbki czosnku. Maja się udusić, a nie zrumienić, więc 5 minut powinno wystarczyć. Dodajemy wątróbkę i dusimy razem kolejne 10 minut (do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa). Odstawiamy do wystygnięcia.Mięso i skóry z udek mielimy w maszynce wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i marchewką. Warto użyć jak najdrobniejszego sita w maszynce lub zmielić dwa razy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, zaś żółtka dodajemy do mięsa, doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie łączymy z białkami i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut, aż na naszym pasztecie powstanie złota skórka. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Domowy drobiowy pasztet
Etap 1Wszystkie składniki mielimy przy pomocy maszynki.
Domowy drobiowy pasztet
Etap 2Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.
Domowy drobiowy pasztet
Etap 3Po upieczeniu pasztat ma piękną złotą skórke.