Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Domowy dżem morelowy 2010

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejna odsłona zimowych przetworów.

Domowy dżem morelowy 2010 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy dżem morelowy 2010

 

Sposób przygotowania:

Domowy dżem morelowy 2010
Do przygotowania dżemu polecam wybierać jędrne, twarde morele, wówczas dżem lepiej smakuje. Morele należy umyć i osuszyć, przekroić na połówki, wyjmować z nich pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny, następnie gotować na wolnym ogniu przez do momentu, gdy uzyskamy konsystencję dżemu. Możemy wówczas przetrzeć go przez sito lub zmiksować blenderem, żeby nie było w nim kawałków skórek. Można dodać także żelfix lub dżemix, jeśli dżem nie jest zbyt ścisły. Gorący dżem przekładać do słoików i od razu zakręcać. Odstawiać do góry dnem, do momentu, gdy dżem wystygnie, następnie odwrócić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Domowy dżem morelowy 2010
Domowy dżem morelowy 2010
Domowy dżem morelowy 2010
Domowy dżem morelowy 2010