misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Domowy dżem wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sezon na wiśnie powoli mija. Taki dżem to doskonały sposób na zatrzymanie lata w słoiku. Taki dżem to doskonały dodatek na kanapki lub gofry.

Domowy dżem wiśniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy dżem wiśniowy

 

  • 5 kg wiśni
  • 2 szkl cukru pudru
  • 1 kg cukru ( można dać więcej ilość zależy od naszych upodobań oraz tego jak kwaśne są owoce)

Sposób przygotowania:

Domowy dżem wiśniowy
Wiśnie dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i pozbawiamy pestek.

Gotowe owoce przekładamy go garnka z grubym dnem zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na godzinę. Następnie stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy na wolnym ogniu, aż zawartość garnka zacznie gęstnieć. Gdy to nastąpi dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż dżem ponownie zacznie gęstnieć.

Gotowy dżem przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy przez 7 minut od momentu zagotowania się wody.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Domowy dżem wiśniowy
Wiśnie dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy ogonków
Domowy dżem wiśniowy
Czyste wiśnie pestkujemy i przekładamy do garnka z grubym dnem
Domowy dżem wiśniowy
Gotujemy na wolnym ogniu aż zawartość garnka zacznie gęstnieć.
Domowy dżem wiśniowy
Gdy dżem zgęstnieje dodajemy do niego cukier i dokładnie mieszamy