akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Domowy jogurt naturalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Po co kupować, jak można zrobić samemu ;) Prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, wystarczy dodać kilka łyżek mleka w proszku. Jeśli chcemy jogurt owocowy- na koniec miksujemy go z wybranymi owocami. Polecam!

Domowy jogurt naturalny

Składniki:

Domowy jogurt naturalny

 

  • 1 litr mleka pasteryzowanego
  • 150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
  • 2-4 łyżek mleka w proszku (jeśli chcesz, aby jogurt był gęstszy)

Sposób przygotowania:

Domowy jogurt naturalny
Mleko podgrzać do 45 st.C ( jeśli nie posiadasz termometru: zanurz palec w mleku i jeżeli mleko nie parzy tylko jest lekko ciepłe to znaczy, że ma odpowiednią temperaturę)

Następnie dodać jogurt i wymieszać. Potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu, aby mieszanka nabrała wcześniejszej temperatury (jogurt ją troszkę obniży)

Przelać mieszankę do termosu i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin ( jeśli chcesz, aby twój jogurt był gęstszy, razem z jogurtem do mleka dodaj mleko w proszku!)

Po tym czasie jogurt przelać do pojemniczków i szczelnie zamknąć.

Przechowywać w lodówce do kilkunastu dni. Smacznego!