Pasja31

Pasja31

Kucharz
[Przepisów: 2]

Domowy kapuśniaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupka smaczna i pożywna, szczególnie w zimowe dni. Idealna z kromeczką chleba posmarowaną prawdziwym masłem :) Warzywa kapustne powinno się spożywać 3 razy w tygodniu, gdyż zawierają mnóstwo wit. i minerałów, a poza tym mają niewiele kalorii :)

Domowy kapuśniaczek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy kapuśniaczek

 

Sposób przygotowania:

Domowy kapuśniaczek
1. Ok 1 1/2 l wody zagotowujemy. 2. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki. 3. Kapustę szatkujemy i solimy. Odstawiamy na 15 min. żeby puściła sok. 4. Gdy woda się zagotuje wrzucamy marchewkę, cebulę i ziemniaki, wrzucamy 2 liście laurowe i ok 3 ziarenka ziela angielskiego, jak warzywa będą półmiękkie dodajemy odciśniętą kapustę. Gotujemy do miękkości. 5. Następnie do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy wg smaku (im więcej tym kwaśniej) można dodać trochę pomidorów z puszki, a wtedy mniej przecieru (zupa będzie łagodniejsza). 6. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Można dodać łyżeczkę prawdziwego masła lub delikatną zasmażkę wg uznania. 7. Do tego koniecznie świeży chlebek z masełkiem. 8. Smacznego :)
Domowy kapuśniaczek
Przygotowanie składników - obrane i umyte warzywka.
Domowy kapuśniaczek
Krojenie i szatkowanie warzyw- kostka, talarki.
Domowy kapuśniaczek
Gotowanie Kapuśniaczku trwa ok 30 minut.