Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Domowy karczek - idealna domowa wędlina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak przyrządzony karczek idealny jest zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak też po wystygnięciu jako wędlina. Soczysty, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Polecam!

Domowy karczek - idealna domowa wędlina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy karczek - idealna domowa wędlina

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy karczek - idealna domowa wędlina
Na suchej patelni podgrzewamy sól, bazylię i estragon. Kiedy przyprawy przestygną nacieramy nimi mięso, doprawiamy pieprzem i przekładamy na noc do lodówki. Karczek obsmażamy ze wszystkich stron na mocnym ogniu na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni 2-2,5 godziny (na każdy kilogram mięsa godzinę).
Domowy karczek - idealna domowa wędlina
Etap 1 Domowy karczek - idealna domowa wędlina - przygtoanie suchej marynaty
Domowy karczek - idealna domowa wędlina
Etap 2 Domowy karczek - idealna domowa wędlina - mięso nacieramy marynatą
Domowy karczek - idealna domowa wędlina
Etap 3 Domowy karczek - idealna domowa wędlina - na następny dzień przekładamy do naczynia żaroodprnego i peczemy
Domowy karczek - idealna domowa wędlina
Etap 4 Domowy karczek - idealna domowa wędlina - po upieczeniu wyjmujemy i czekamy chwilkę, aż zwiąże soki