SUPERPRZEPIS

Domowy makaron garganelli z pomidorami i cukinią

  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Domowy makaron garganelli z pomidorami i cukinią

Zazwyczaj domowy makaron kojarzy się z niedzielnym rosołem lub poniedziałkową pomidorową:) ale ma też wiele innych zastosowań.

Składniki:

Domowy makaron garganelli z pomidorami i cukinią

Makaron

  • 450g maki
  • 4 żółtka
  • letnia woda
  • sól

Sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

Domowy makaron garganelli z pomidorami i cukinią

Etap:1

Domowy makaron garganelli z pomidorami i cukinią
Rozwałkowany płat ciasta podziel na kwadraty.

Zacznij od przygotowania sosu: 
Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i dodaj do niego kuleczki wykrojone z cukinii. Kiedy cukinia zmięknie dodaj do niej sparzone i obrane pomidory, gotowy sos dopraw solą i pieprzem.

Z żółtek, wody, soli i mąki zarób gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno być zbyt klejące), gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilka minut żeby ciasto odpoczęło.

Po tym czasie podziel ciasto na dwie części(tak aby lepiej nam było z nim później pracować), z każdej porcji rozwałkuj cienki placek. Tak rozwałkowane ciasto podziel na czterocentymetrowe kwadraty.

Etap:2

Domowy makaron garganelli z pomidorami i cukinią
Zawijanie zaczynaj od jednego z rogów kwadratu.

Produkcję makaronu zacznij od zawinięcia kwadracika z ciasta na drewnianej pałeczce, zaczynając od jednego z rogów kwadratu.

Etap:3

Domowy makaron garganelli z pomidorami i cukinią
Gotowy makaron ostrożnie zsuń z pałeczki.

Miejsce łączenia się rogów lekko dociśnij przyciskając pałeczkę do blatu stolnicy. Gotowy makaron delikatnie zsuń z pałeczki.

Etap:4

Domowy makaron garganelli z pomidorami i cukinią
Tak przygotowany makaron gotuj w osolonej wodzie.

Makaron garganelli rzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj aż do wypłynięcia, podawaj z sosem pomidorowym i parmezanem.


Tagi:

dania