Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Domowy makaron pappardelle ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste potrawy przygotowane z sezonowych produktów zawsze smakują najlepiej. Takie właśnie jest domowe Pappardelle ze szpinakiem.

Domowy makaron pappardelle ze szpinakiem

Składniki:

Domowy makaron pappardelle ze szpinakiem

Makaron

  • 250 g maki
  • 3 żółtka
  • odrobina letniej wody
  • sól

Dodatki

Sposób przygotowania:

Domowy makaron pappardelle ze szpinakiem
Z jajek,wody,soli i mąki zagnieć elastyczne ciasto makaronowe (nie powinno być zbyt klejące). Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilka minut do odpoczęcia, po czym

podziel ciasto na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Z każdego rozwałkowanego placka wycinaj radełkiem wstęgi o szerokości ok. 1 - 1,5cm. Tak powstały makaron rzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj aż do wypłynięcia. Podawaj ze szpinakiem wcześniej podsmażonym na maśle z czosnkiem, i prażonymi ziarnami.