Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowy makaron tagliatelle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowy makaron zawsze był najlepszy - zapraszam na domowe tagliatelle

Domowy makaron tagliatelle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy makaron tagliatelle

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron tagliatelle
Na stolnice przesiewamy mąkę, usypujemy z niej kopiec, a w jego środku robimy dołek, wbijamy jajka, dodajemy sól oraz masło, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy jednolitą masę formujemy z niej kulkę, owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy placki o grubości 2 -3 minimetry. Gotowy placek oprószamy mąką i zwijamy go w rulon (dość ciasno), powstały wałek z ciasta kroimy na krążki o grubości około 3 minimetry, a następnie każdy krążek zdecydowanym ruchem rozwijamy. Uzyskany makaron potrząsamy by nam się nie posklejał, makaron mamy gotowy do ugotowania :)
Domowy makaron tagliatelle
z podanych składników zagniatamy ciasto na makaron
Domowy makaron tagliatelle
z coasta wałkujemy placki o grubości 2-3 minimetry
Domowy makaron tagliatelle
zwijamy w rulon i tniemy na krążki o grubości około 3 mm
Domowy makaron tagliatelle
zdecydowanym ruchem rozwijamy każdy z krążków

Tagi:

jajko jajka mak