lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Domowy makaron ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

No to dziś obiadek na szybko, mało roboty dużo pyszności. Wielbiciele makaronu zapraszam, bo to coś dla was.

Domowy makaron ze szpinakiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Domowy makaron ze szpinakiem

Składniki na makaron:

 

  • jajo

 

Składniki na farsz:

 

 

 

 

 

  • jogurt naturalny do smaku 300 g

Sposób przygotowania:

Domowy makaron ze szpinakiem

Makaron:

Na stolicę silikonową wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajo oraz wsypujemy szczyptę soli. Raz dwa wyrabiamy ciasto, wałkujemy je cieniutko, podsypując mąką. Kroimy na paseczki koło 5 mm. Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju ( nie będzie nam się sklejał). Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy, kiedy wypłynie znaczy, że już gotowy. Wyjmujemy, przepłukujemy pod wodą i zostawiamy na chwilę.

Farsz:

Na patelnie wkładamy ser z pomidorkami suszonymi i podsmażamy( rozpuści nam się). Dodajemy szpinak i mieszamy chwile, zostawiamy aby się rozmroził. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do szpinaku, doprawiamy sola i pieprzem. Jeszcze chwilę niech się dusi. Dodajemy jogurt nadal mieszamy. Do gotowego farszu dodajemy makaron, mieszamy i zostawiamy, by nam trochę wsiąkł w ten farsz, podajemy na gorąco.

Domowy makaron ze szpinakiem
Na stolicę silikonową wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajo oraz wsypujemy szczyptę soli.
Domowy makaron ze szpinakiem
Raz dwa wyrabiamy ciasto rękoma lub packą jak ja.
Domowy makaron ze szpinakiem
Ciasto wałkujemy je cieniutko,podsypując mąką.
Domowy makaron ze szpinakiem
Rozwałkowane Kroimy na paseczki koło 5 mm i podsypujemy mąką.
Domowy makaron ze szpinakiem
Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju( nie będzie nam się sklejał).Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy,kiedy wypłynie znaczy , że już gotowy.
Domowy makaron ze szpinakiem
Szpinak, ser, czosnek dusimy i podsmażamy.Dodajemy sól,pieprz i jogurt.Do gotowego farszu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.