femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Domowy makaronik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla osób lubiących tradycyjne jedzenie przedstawiam przepis na makaron, który idealnie nadaje się do klusek z makiem, rosołu czy innych zup.

Domowy makaronik

Składniki:

Domowy makaronik

 

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jaja
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaronik

I

Domowy Makaronik
W kopczyku z mąki zrób dołek i tam wbij jaja.

Na stolnicy przesiej mąkę, zrób dołek i tam wbij jaja oraz żółtko.

II

Domowy Makaronik
Wyrobione ciasto dziel na porcje do wałkowania.

Ciasto wyrabiaj na gładką masę. Najlepiej, aby ciasta w ogóle nie podsypywać mąką.

III

Domowy Makaronik
Podeschnięte placki z ciasta pokrój na paski

Okrągłe placki pokrój na paski i z nich krajaj kluski.

IV

Domowy Makaronik
Na gotującą się osoloną wodę rzucaj pokrojone kluski.

Makaron gotuj do miękkości w osolonej wodzie.

V

Domowy Makaronik
Ugotowane kluski odcedź, przepłucz zimną wodę i gotowe. Smacznego!

Ugotowane kluski przepłucz zimną wodą.