paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Domowy pasztet drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobry pasztet drobiowy z indykiem i warzywami.

Domowy pasztet drobiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy pasztet drobiowy

 

  • 3 sztuki udka kurczaka
  • 40 dag kawałki indyka
  • 30 dag wątróbka drobiowa
  • 1-2 sztuki marchew
  • 1-2 sztuki cebula
  • 1-2 sztuki pietruszka korzeń
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 4 sztuki jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 sztuka bułka czerstwa
  • imbir do smaku
  • szałwia do smaku
  • kucharek do smaku

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet drobiowy
Udka kurczaka umyć i ugotować z kawałkami indyka marchwią, pietruszką, oraz liściem laurowym, zielem angielskimi i solą na malutki ogniu aż do miękkości. Następnie kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości. Bułkę namoczyć w wywarze w którym gotowało się mięso. Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle wraz z oczyszczoną wątróbką. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą i wątróbką , marchewką, pietruszką. Do mięsa dodać odciśnięta z bulionu bułkę oraz przyprawy szałwię, imbir, pieprz i sól do smaku. Dodać żółtka jaj. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa ponownie wymieszać. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1,5 godziny.
Domowy pasztet drobiowy
Udka kurczaka umyć i ugotować z kawałkami indyka marchwią, pietruszką, oraz liściem laurowym, zielem angielskimi i solą na malutki ogniu aż do miękkości.
Domowy pasztet drobiowy
. Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle wraz z oczyszczoną wątróbką.
Domowy pasztet drobiowy
Do mięsa dodać odciśnięta z bulionu bułkę oraz przyprawy szałwię, imbir, pieprz i sól do smaku. Dodać żółtka jaj. Całość wymieszać.
Domowy pasztet drobiowy
Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem.