Strona główna Domowy pasztet pieczony z królika

Domowy pasztet pieczony z królika

Królik « poprzedni | następny »
2milutka - Przepis na: Domowy pasztet pieczony z królika offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 939
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Domowy pasztet pieczony z królika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Domowy pasztet jest łatwy do przyrządzenia choć czasochłonny ze względu tego że mięso długo musi się gotować aby ładnie odchodziło od kości


trudność: łatwe
czas:

Domowy pasztet pieczony z królika - SKŁADNIKI:

  • 1,5-2 kg królika
  • 1 kg kurczaka najlepiej wiejskiej kury
  • 1 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 4 cebulki
  • 1 marchewka
  • 3 czerstwe bułki
  • 7 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy ziele angielskie sól pieprz do smaku

Domowy pasztet pieczony z królika - PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone i umyte tuszki z królika wkładamy do dużego garnka tak samo robimy z kurczakiem i wątróbką zalewamy taką ilością wody aby mięso było przykryte i gotujemy na małym ogniu gdy mięso się zagotuje dajemy marchewkę i gotujemy dalej aż mięso zacznie się rozpadać od kości około 1,5 -2 godz.Zostawiamy do wystygnięcia i obieramy od kości .Obrane mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę razem z marchewką i obraną surową cebulą i czosnkiem,następnie wbijamy jaja dajemy namoczoną wcześniej w wodzie bułkę (wyciśniętą dobrze)doprawiamy solą pieprzem i gałką, ja dosypuję jeszcze 1 łyżkę wegety wyrabiamy dobrze masę na pasztet najlepiej ręką i wkładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy 80 min w temp 170*.Podawać z białym pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy pasztet pieczony z królika (strona 1 z 1)  
Bo

Bo
offline

2012-10-26 19:10
Łał takie pasztecik to rarytas , pychota wiem bo kiedyś dawno temu :))) i u nas się takie robiło ..5..
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-26 19:20
Bo napisał(a):

Łał takie pasztecik to rarytas , pychota wiem bo kiedyś dawno temu :))) i u nas się takie robiło ..5..


U nas robi się go często ..póki tata hoduje króliki ,,,smak nie zapomniany:) zapomniałam dopisać do przepisu ..daję jeszcze 200 ml wywaru z gotowanego mięsa jak wyrabiam pasztet
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-10-26 19:47
czym posypujesz pasztet przed pieczeniem?
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-26 19:49
Pyza napisał(a):

czym posypujesz pasztet przed pieczeniem?

majerankiem zdj 2
Skomentuj
Oceń:
0
Dorcia

Dorcia
offline

2012-10-26 19:57
Uwielbiam pasztety...
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2012-10-26 20:58
Pycha, u nas nie ma Świąt bez pasztetu z królika:)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-26 21:02
zbysiowa napisał(a):

Pycha, u nas nie ma Świąt bez pasztetu z królika:)

u nas i na święta i raz w miesiącu obowiązkowo jest ,dzieciaki się zajadają wolą pasztet niż szynkę ze sklepu:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik z rusztu Królik z sosem i marchewką Królik duszony w sosie cebulowym
Królik w leśnym sosie Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Pasztet z królika i fasoli Królik w sosie z rozmarynem Królik w sosie śmietanowym
Potrawka z królikiem Królik w rozmarynie z ziemniaczaną gratin Comber z królika z pieczarkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane