Strona główna Domowy pasztet pieczony z królika

Domowy pasztet pieczony z królika

Królik « poprzedni | następny »
2milutka

Złoty Ekspert
Przepisy: 1045
zdjęcia: 1 z 2
Domowy pasztet pieczony z królika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Domowy pasztet jest łatwy do przyrządzenia choć czasochłonny ze względu tego że mięso długo musi się gotować aby ładnie odchodziło od kości


trudność: łatwe
czas:

Domowy pasztet pieczony z królika - SKŁADNIKI:

  • 1,5-2 kg królika
  • 1 kg kurczaka najlepiej wiejskiej kury
  • 1 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 4 cebulki
  • 1 marchewka
  • 3 czerstwe bułki
  • 7 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy ziele angielskie sól pieprz do smaku

Domowy pasztet pieczony z królika - PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone i umyte tuszki z królika wkładamy do dużego garnka tak samo robimy z kurczakiem i wątróbką zalewamy taką ilością wody aby mięso było przykryte i gotujemy na małym ogniu gdy mięso się zagotuje dajemy marchewkę i gotujemy dalej aż mięso zacznie się rozpadać od kości około 1,5 -2 godz.Zostawiamy do wystygnięcia i obieramy od kości .Obrane mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę razem z marchewką i obraną surową cebulą i czosnkiem,następnie wbijamy jaja dajemy namoczoną wcześniej w wodzie bułkę (wyciśniętą dobrze)doprawiamy solą pieprzem i gałką, ja dosypuję jeszcze 1 łyżkę wegety wyrabiamy dobrze masę na pasztet najlepiej ręką i wkładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy 80 min w temp 170*.Podawać z białym pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy pasztet pieczony z królika (strona 1 z 1)  
Bo

Bo

2012-10-26 19:10
Łał takie pasztecik to rarytas , pychota wiem bo kiedyś dawno temu :))) i u nas się takie robiło ..5..
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-26 19:20
Bo napisał(a):

Łał takie pasztecik to rarytas , pychota wiem bo kiedyś dawno temu :))) i u nas się takie robiło ..5..


U nas robi się go często ..póki tata hoduje króliki ,,,smak nie zapomniany:) zapomniałam dopisać do przepisu ..daję jeszcze 200 ml wywaru z gotowanego mięsa jak wyrabiam pasztet
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2012-10-26 19:47
czym posypujesz pasztet przed pieczeniem?
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-26 19:49
Pyza napisał(a):

czym posypujesz pasztet przed pieczeniem?

majerankiem zdj 2
Skomentuj
Oceń:
0
Dorcia

Dorcia

2012-10-26 19:57
Uwielbiam pasztety...
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa

2012-10-26 20:58
Pycha, u nas nie ma Świąt bez pasztetu z królika:)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2012-10-26 21:02
zbysiowa napisał(a):

Pycha, u nas nie ma Świąt bez pasztetu z królika:)

u nas i na święta i raz w miesiącu obowiązkowo jest ,dzieciaki się zajadają wolą pasztet niż szynkę ze sklepu:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Pasztet z królikiem Królik czosnkowo paprykowy Królik w sosie śmietanowym
Królik z czosnkiem z pomarańczą Króliczy pasztet z piekła rodem Sałatka z piersią królika i żurawiną
Królik na pomidorową nutę Pasztet z królika Królik z dodatkami ćwikłą i pieczarkami
Królik w sosie śmietanowym Królik w glazurze Duszone mięso z królika

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane