Strona główna Domowy pasztet pieczony z królika

Domowy pasztet pieczony z królika

Królik « poprzedni | następny »
2milutka - Przepis na: Domowy pasztet pieczony z królika offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 879
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Domowy pasztet pieczony z królika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Domowy pasztet jest łatwy do przyrządzenia choć czasochłonny ze względu tego że mięso długo musi się gotować aby ładnie odchodziło od kości


trudność: łatwe
czas:

Domowy pasztet pieczony z królika - SKŁADNIKI:

  • 1,5-2 kg królika
  • 1 kg kurczaka najlepiej wiejskiej kury
  • 1 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 4 cebulki
  • 1 marchewka
  • 3 czerstwe bułki
  • 7 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy ziele angielskie sól pieprz do smaku

Domowy pasztet pieczony z królika - PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone i umyte tuszki z królika wkładamy do dużego garnka tak samo robimy z kurczakiem i wątróbką zalewamy taką ilością wody aby mięso było przykryte i gotujemy na małym ogniu gdy mięso się zagotuje dajemy marchewkę i gotujemy dalej aż mięso zacznie się rozpadać od kości około 1,5 -2 godz.Zostawiamy do wystygnięcia i obieramy od kości .Obrane mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę razem z marchewką i obraną surową cebulą i czosnkiem,następnie wbijamy jaja dajemy namoczoną wcześniej w wodzie bułkę (wyciśniętą dobrze)doprawiamy solą pieprzem i gałką, ja dosypuję jeszcze 1 łyżkę wegety wyrabiamy dobrze masę na pasztet najlepiej ręką i wkładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy 80 min w temp 170*.Podawać z białym pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy pasztet pieczony z królika (strona 1 z 1)  
Bo

Bo
offline

2012-10-26 19:10
Łał takie pasztecik to rarytas , pychota wiem bo kiedyś dawno temu :))) i u nas się takie robiło ..5..
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-26 19:20
Bo napisał(a):

Łał takie pasztecik to rarytas , pychota wiem bo kiedyś dawno temu :))) i u nas się takie robiło ..5..


U nas robi się go często ..póki tata hoduje króliki ,,,smak nie zapomniany:) zapomniałam dopisać do przepisu ..daję jeszcze 200 ml wywaru z gotowanego mięsa jak wyrabiam pasztet
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-10-26 19:47
czym posypujesz pasztet przed pieczeniem?
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-26 19:49
Pyza napisał(a):

czym posypujesz pasztet przed pieczeniem?

majerankiem zdj 2
Skomentuj
Oceń:
0
Dorcia

Dorcia
offline

2012-10-26 19:57
Uwielbiam pasztety...
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2012-10-26 20:58
Pycha, u nas nie ma Świąt bez pasztetu z królika:)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2012-10-26 21:02
zbysiowa napisał(a):

Pycha, u nas nie ma Świąt bez pasztetu z królika:)

u nas i na święta i raz w miesiącu obowiązkowo jest ,dzieciaki się zajadają wolą pasztet niż szynkę ze sklepu:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Pasztet z królika z leśnymi grzybami Pasztet z królika i fasoli Królik w sosie z rozmarynem
Królik w sosie śmietanowym Potrawka z królikiem Królik w rozmarynie z ziemniaczaną gratin
Comber z królika z pieczarkami Pasztet z królika w boczkowym płaszczyku Królicze nogi w paprykowym sosie
Delikatne mięso z królika Pieczony królik z boczniakami Królik z pieczonymi warzywami z nutą pomarańczy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane