2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Domowy pasztet pieczony z królika

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Domowy pasztet jest łatwy do przyrządzenia choć czasochłonny ze względu tego że mięso długo musi się gotować aby ładnie odchodziło od kości

Domowy pasztet pieczony z królika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy pasztet pieczony z królika

 

  • 1,5-2 kg królika
  • 1 kg kurczaka najlepiej wiejskiej kury
  • 1 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 4 cebulki
  • 1 marchewka
  • 3 czerstwe bułki
  • 7 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy ziele angielskie sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet pieczony z królika
Oczyszczone i umyte tuszki z królika wkładamy do dużego garnka tak samo robimy z kurczakiem i wątróbką zalewamy taką ilością wody aby mięso było przykryte i gotujemy na małym ogniu gdy mięso się zagotuje dajemy marchewkę i gotujemy dalej aż mięso zacznie się rozpadać od kości około 1,5 -2 godz.Zostawiamy do wystygnięcia i obieramy od kości .Obrane mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę razem z marchewką i obraną surową cebulą i czosnkiem,następnie wbijamy jaja dajemy namoczoną wcześniej w wodzie bułkę (wyciśniętą dobrze)doprawiamy solą pieprzem i gałką, ja dosypujęjeszcze 1 łyżkę wegety wyrabiamy dobrze masę na pasztet najlepiej ręką i wkładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy 80 min w temp 170*.Podawać z białym pieczywem.
Domowy pasztet pieczony z królika
Surowa masa mięsna przed pieczeniem można posypać po wierzchu majerankiem