p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Domowy pasztet z gotowanym jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Domowy pasztet z jajeczną wkładką w wielkanocnym wydaniu

Domowy pasztet z gotowanym jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy pasztet z gotowanym jajkiem

 

  • mix mięs i warzyw - baza do pasztetów:
  • 1 kg boczku surowego,
  • 1 kg mięsa z indyka,
  • 500 g wołowiny,
  • 3 marchwie,
  • 40 dag wątróbki z kurczaka,
  • 2 szt. cebule,
  • 1 szt. seler mały,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 szt. borowików suszonych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szt kostka warzywna,
  • 1 szt. bułka sucha
  • 2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4 szt. jajka świeże,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 jajka ugotowane na twardo

 

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet z gotowanym jajkiem
Podstawowa baza do moich pasztetów. Do garnka wkładamy wszystkie gatunki mięsa, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe i 10 grzybów suszonych, gotujemy pół godziny, po tym czasie dodajemy warzywa i kostkę warzywną, gotujemy znów pół godziny, w rosole moczymy bułkę, a osobno smażymy wątróbkę z 2 cebulami. Wszystko potem mielimy, i doprawiamy. Dodajemy 4 żółtka, po 2 łyżeczki soli, gałki muszkatałowej i majeranku, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, mieszamy i dodajemy 4 białka ubite na sztywno. Masę dzielimy na 3 części, gdyż będę robiła 3 różne pasztety. Do tego pasztetu potrzebujemy podłużną formę, którą smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą, z części przeznaczonej na ten pasztet połowę układamy w formie, układamy 3 jajka ugotowane na twardo, przykrywamy drugą połową masy, lekko przyciskamy, trzeba masę wyrównać, wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy w temp. 180 stopni 60 minut.
Domowy pasztet z gotowanym jajkiem
pasztet pieczemy w podłużnej formie wysmarowanej olejem i obsypanej tarta bułką