joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Domowy pasztet z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mój przepis na domowy pasztet z drobiu :)

Domowy pasztet z kurczaka

Składniki:

Domowy pasztet z kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet z kurczaka
Kurczaka dzielmy na części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby cały kurczak był nią przykryty. Włoszczyznę, czosnek i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na dowolne, średniej wielkości kawałki. Dodajemy do mięsa wraz z liściem laurowym. Całość gotujemy przez około 60 minut. Wątróbkę obieramy z błony, po czym dodajemy ją do rosołu na około 3 minuty przed końcem gotowania się mięsa. Mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę, mięso z kurczaka i warzywa mielimy (najlepiej dwukrotnie). Bułkę namaczamy w rosole, gdy zmięknie również mielimy ją w maszynce do mięsa. Masę starannie mieszamy. Do mięsa dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Rosół pozostały po gotowaniu mięsa przecedzamy po czym dodajemy do do masy. Całość starannie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Pieczemy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia (opcjonalnie zamiast papieru możemy ją delikatnie posmarować odrobiną oleju i obsypać bułką tartą). Pieczemy przez około 2 godziny (w zależności od wielkości blachy jaką wybraliśmy) w temperaturze 180 st.C.