lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Domowy polski chleb

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Domowy polski,tradycyjny chleb

Domowy polski chleb

Składniki:

Domowy polski chleb

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy polski chleb
Letnią wodę wymieszaj z 1/2 szklanki maki żytniej.Odstaw zaczyn na parę dni w ciepłe miejsce. Dwa rodzaje mąki wymieszaj z wodą,dodaj zaczyn chlebowy i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj bardzo dokładnie a po wyrobieniu odstaw przykryte ściereczką na 2 godziny. Po tym czasie z ciasta uformuj bochenek,który włóż do natłuszczonej formy.Wierzch chleba posmaruj roztopionym masłem. Piecz około 40 minut w temp 200 st.

Tagi:

ciasto chleb