kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Domowy przecier pomidorowy z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słoiki z powodzeniem możemy wysterylizować w piekarniku w temp 100 stopni C przez 15 minut. Podobnie możemy przeprowadzić pasteryzację w przypadku gdy nie dysponujemy dużym garnkiem do pasteryzowania.

Domowy przecier pomidorowy z bazylią

Składniki:

Domowy przecier pomidorowy z bazylią

 

  • na 4 litrowe słoiki

 

Sposób przygotowania:

Domowy przecier pomidorowy z bazylią
Pomidory umyć, wyciąć gniazdo i pokroić na mniejsze kawałki wraz ze skórką. Gotować na małym ogniu aż zmniejsza swoją objętość o połowę. Pod koniec gotowania dodać bazylię i gotować jeszcze 5 minut. Przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą. Dodać masło. Gorący przecier wlewać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 15 minut i pozostawić do ostygnięcia nakrętka do dołu.