Strona główna Domowy salceson

Domowy salceson

IwonaF - Przepis na: Domowy salceson offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 184
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Domowy salceson
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Świetny dodatek do świeżego chleba


trudność: łatwe
czas:

Domowy salceson - SKŁADNIKI:

  • 2 małe tylne golonki (ok. 1 kg)
  • 2 l wody
  • 1 mała cebula
  • ½ małego pora
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 l wody)
  • 1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki octu 10%

Domowy salceson - PRZYGOTOWANIE:

Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy. Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku. Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy salceson  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Panierowana pierś z kurczaka Mięciutka karkówka z grilla Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym
Kurczak  według Patrycji  Łopatka pieczona z warzywami Pałki miodowo-musztardowe
Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim Kurczak po żydowsku
Kurczak z Marengo Kurczak z kukurydzą Gołąbki jagnięce w liściach winogron

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane