Strona główna Domowy salceson

Domowy salceson

IwonaF - Przepis na: Domowy salceson offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 184
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Domowy salceson
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Świetny dodatek do świeżego chleba


trudność: łatwe
czas:

Domowy salceson - SKŁADNIKI:

  • 2 małe tylne golonki (ok. 1 kg)
  • 2 l wody
  • 1 mała cebula
  • ½ małego pora
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 l wody)
  • 1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki octu 10%

Domowy salceson - PRZYGOTOWANIE:

Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy. Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku. Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy salceson  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Szynka peklowana z szynkowara Kurczak zapiekany z warzywami
Kurczak w orzechowej glazurze Pasztet ''poduszka pięknej Aurory'' Duszona karkówka
Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Pizza rzeźnicka Pierś z kurczaka z ryżem
Kurczak w sosie pieczarkowym Kotlety mielone z gorgonzolą i gruszką Curry z kurczaka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane