IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Domowy salceson

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny dodatek do świeżego chleba

Domowy salceson

Składniki:

Domowy salceson

  • 2 małe tylne golonki (ok. 1 kg)
  • 2 l wody
  • 1 mała cebula
  • ½ małego pora
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 l wody)
  • 1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki octu 10%

Sposób przygotowania:

Domowy salceson

Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy. Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku. Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego