Strona główna Domowy salceson

Domowy salceson

IwonaF

Mistrz Kuchni
Przepisy: 184
zdjęcia: 1 z 1
Domowy salceson
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Świetny dodatek do świeżego chleba


trudność: łatwe
czas:

Domowy salceson - SKŁADNIKI:

  • 2 małe tylne golonki (ok. 1 kg)
  • 2 l wody
  • 1 mała cebula
  • ½ małego pora
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 l wody)
  • 1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki octu 10%

Domowy salceson - PRZYGOTOWANIE:

Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy. Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku. Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy salceson  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Cebulowa szynka Żeberka w miodzie z pieczarkami Steki wołowe czosnkowe
Udziec indyka w sosie grzybowym Pulpety z mięsa wieprzowego w ryżu Gulasz z pomidorami i majerankiem
Kotlety z kaszą manną w sosie słodko-ostrym Warkocz z polędwicy otulony w boczku ze śliwką Kotlety mielone z bazylią
Smażone skrzydełka w occie Eskalopki indycze w brokułowym puree Gołąbki z mięsem i pieczarkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane