Strona główna Domowy salceson

Domowy salceson

IwonaF

Mistrz Kuchni
Przepisy: 184
zdjęcia: 1 z 1
Domowy salceson
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Świetny dodatek do świeżego chleba


trudność: łatwe
czas:

Domowy salceson - SKŁADNIKI:

  • 2 małe tylne golonki (ok. 1 kg)
  • 2 l wody
  • 1 mała cebula
  • ½ małego pora
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 l wody)
  • 1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki octu 10%

Domowy salceson - PRZYGOTOWANIE:

Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy. Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku. Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy salceson  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Schab pieczony na jarzynach Ragoût miesno-warzywne Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami
Pieczone pod majonezem udka z kurczaka Pieczeń z szynki wieprzowej Zapiekane kotlety z indyka
Cygara schabowe w sosie cebulowym Roladki z goudą, camembertem i natką pietruszki Piersi z kurczaka parowane
 Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą Kotleciki mielone z jajkiem Kurczak w sosie curry-marchwiowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane