bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowy schab gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bardzo smaczna i naturalna wędlinka na kanapki. W przeciwieństwie od sklepowych wędlin nie zawiera konserwantów.

Domowy schab gotowany

Składniki:

Domowy schab gotowany

 

  • kilogram schabu

 

  • Marynata:

 

  • 2 łyżeczki soli peklowej

 

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

 

  • 4 łyżki oleju

 

  • Zalewa:

 

  • 2 litry wody

 

  • 2 łyżki majonezu

 

  • 2 łyżki musztardy

 

 

  • 3 listki laurowe

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy schab gotowany
Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i natrzyj nią schab. Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do lodówki na 36 godzin. Schab codziennie obracaj. składniki zalewy wymieszaj w garnku, włóż schab, przykryj garnek pokrywką i gotuj 10 minut od momentu zagotowania.

Gdy mięso z zalewą ostygnie to wstaw je do lodówki, następnego dnia wyjmij z lodówki, wstaw garnek na gaz i gotuj 10 minut od momentu zagotowania, gdy mięso ostygnie to je wstaw do lodówki.

Trzeciego dnia czynność powtórz ,po ostudzeniu schab wstaw do lodówki, jak będzie chłodny to wyjmij z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym.

Schab jest gotowy do spożycia.  

Tagi:

schab mięso