ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Domowy schab nadziewany śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny schab po staropolsku

Domowy schab nadziewany śliwkami

Składniki:

Domowy schab nadziewany śliwkami

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Domowy schab nadziewany śliwkami
Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Śliwki sparzyć i wyjąć pestki. Ostrym nożem głęboko nakłuć wzdłuż mięso w kilku miejscach i w otwory włożyć część śliwek. Mięso zrumie-nić na maśle. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszcz ze smażenia, wlać 3-4 łyżki wody i piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C, często polewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia włożyć pozostałe śliwki i podlać winem.