szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Domowy schab pieczony z cebula

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dobry na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapek.

Domowy schab pieczony z cebula Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy schab pieczony z cebula

 

  • kawałek schabu ( u mnie ok 0,5 kg)
  • duża cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angilskiego
  • sól
  • pieprz
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Domowy schab pieczony z cebula
Schab posypujemy solą, pieprzem i delikatnie vegetą i nacieramy tymi przyprawami. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Schab wkładamy do woreczka do pieczenia lub do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną cebulę. Woreczek zamykamy specjalnym dołączonym do woreczków klipsem, zostawiając w środka trochę miejsca wolnego i przebijamy go u góry wykałaczką w 2-3 miejscach. Woreczek kładziemy na blaszkę i wkłądamy z nią do piekarnika. Pieczemy przez pół godzinki w temp ok 220 stopni, następnie zmniejszamy temp do 180 i pieczemy jeszcze ok 45 minut.
Domowy schab pieczony z cebula
Skłaniki tokawałek schabu, sól, pieprz, cebula, liście laurowe i ziele ang.
Domowy schab pieczony z cebula
Cebule obieramy i kroimy w grube plasterki.
Domowy schab pieczony z cebula
Schab wkładamy do woreczka, dodajemy przyprawy i cebule
Domowy schab pieczony z cebula
Woreczek z mięsem układamy na blaszce i wkłądamy do piekarnika.