SUPERPRZEPIS

Domowy sękacz

  • misiabe
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Domowy sękacz Więcej zdjęć (5)

Ciasto wymaga nieco pracy ale jego smak to wynagradza

Składniki:

Domowy sękacz

 

Sposób przygotowania:

Domowy sękacz
Z czterech jajek oddzielić białka, które ubić "na sztywno". Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Cały czas mieszając dodawać całe dwa jajka i cztery żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Dolać rum. Na końcu wymieszać z ubitą pianą z białek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarować cztery łyżki ciasta. Włożyć do pierkanika rozgrzanego do temperatury 180 C. Piec przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika. Na cieście rozsmarować kolejne trzy łyżki ciasta. Znów włożyć do piekarnika do zarumienienia się ciasta. Czynnośc powtarzać do wyczerpania ciasta. Ostudzić i dowolnie udekorować.
Domowy sękacz
Z podanych składników utrzeć ciasto. delikatnie połączyć je z pianą z białek
Domowy sękacz
Pierwsza warstwa ciasta musi być nieco grubsza niż pozostałe
Domowy sękacz
Każdą kolejną warstwę nakładać gdy ciasto delikanie się zarumieni
Domowy sękacz
Dowolnie udekorować. To ciasto było dekorowane polewą czekoladową i cukrowymi ozdobami specjalnie na życzenia mojej córki