2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Domowy smalczyk z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne domowe smarowidło do pajdy chleba najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym...

Domowy smalczyk z cebulką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy smalczyk z cebulką

 

  • 80 dag słoniny
  • 50 dag mięsa mielonego-łopatka
  • 20 dag boczku
  • 2 cebule
  • 1/2 małej główki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalczyk z cebulką
Lekko zmrożoną słoninkę skrecić przez maszynkę do mięsa i wrzucić do garnka lub szerokiej patelni z grubym dnem,stopić na niewielkim ogniu cały czas mieszając,gdy słonina się wytopi dodajemy zmielony przez maszynkę boczek i skwarzymy mieszając aby się nie przypalił nastepnie wkładamy mięso mielone, i dusimy 10 minut cebulkę siekamy drobniutko a czosnek przeciskamy przez praskę mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą pieprzem i oregano.Zestawiamy z ognia rozlewamy do naczyń najlepiej kamionkowych i odstawiamy na blat. Gdy zacznie tężeć i ostygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Rano do świeżego pieczywa mamy najlepsze smarowidło:) Podawać z ogórkami kiszonymi. Jeśli ktoś lubi grubsze skwarki można słoninki nie mielić ani boczku tylko drobno pokroić i wytopić ja lubie gdy smaruje się gładko na chlebku. Smacznego jadła;)
Domowy smalczyk z cebulką
słoninkę skwarzymy z boczkiem cebulą i mięsem

Tagi:

mięso