reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowy smalec do chleba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Polecam, pyszny domowy smalczyk do chleba

Domowy smalec do chleba Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy smalec do chleba

 

  • 500g chudego podgardla wieprzowego
  • 300 słoniny świeżej
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 jabłka
  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec do chleba
Część podgardla kroimy w drobną kosteczkę, resztę mielimy razem z słoninką w maszynce do mięsa.
Mięso podsmażamy na małym ogniu tak długo, aż wytopi się tłuszcz ( około 30- 40 minut)
Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starte na dużych oczkach jabłka.
Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem roztartym w dłoniach.
Majeranku daję dość dużo
Domowy smalec do chleba
Etap 1Lubię odrobinę skwarek w smalczyku dlatego część mięsa kroję w kosteczkę