bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Domowy smalec z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny domowy smalec z boczkiem, jabłkami i cebulką. Doskonale smakuję z domowym chlebem i ogórkiem kiszonym .

Domowy smalec z boczkiem

Składniki:

Domowy smalec z boczkiem

 

  • 1 kg słoniny
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z boczkiem

ETAP 1:

Domowy smalec z boczkiem
Słoninę kroję w kostkę i powoli wytapiam.

Słoninę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondelka i powoli na małym ogniu wytapiam od czasu do czasu mieszam.

ETAP 2:

Domowy smalec z boczkiem
Boczek kroję w kostkę dokładam do słoniny.

Kiedy tłuszcz się już wytopił a skwarki są jeszcze jasne dokładam pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażę do zrumienienia skwarek.

ETAP 3:

Domowy smalec z boczkiem
Do skwarek dodaję cebulę i jabłko na końcu przyprawiam.

Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dokładam starte na grubych oczkach jabłko. Na końcu przyprawiam majerankiem solą i pieprzem. Przelewam do słoiczków, studzę.