Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Domowy smalec z jabłkami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast wędliny na kanapki. Idealny.

Domowy smalec z jabłkami i cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy smalec z jabłkami i cebulką

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z jabłkami i cebulką
Sadło wieprzowe pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i roztopić. Skwarki wyjąć. Do tłuszczu dodać posiekaną drobno cebulkę oraz sól do smaku( około 1/2 łyżeczki) i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, po tym czasie sprawdzając, czy cebula jest miękka. Gdy cebulka będzie miękka dodajemy starte na jarzynówce, uprzednio obrane jabłko oraz pieprz i majeranek. Całość podgrzewamy jeszcze przez co najmniej 5 minut, po czym przelewamy do słoiczków lub innych pojemników. Do każdego przekładamy również cebulką z jabłkami. Smalec odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Genialnie smakuje z ogórkami kiszonymi.
Domowy smalec z jabłkami i cebulką
Sadło wieprzowe topimy, wyjmujemy skwarki i dodajemy cebulkę.
Domowy smalec z jabłkami i cebulką
Jabłko ścieramy na jarzynówce i dodajemy do tłuszczu.
Domowy smalec z jabłkami i cebulką
Na koniec dodajemy pieprz mielony i majeranek.