2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Domowy smalec z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma jak domowe smarowidło do chleba,cholesterolu na pewno dużo ale jakie smaczne!

Domowy smalec z jabłkiem

Składniki:

Domowy smalec z jabłkiem

 

  • 80 dag słoniny bez skóry
  • 30 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 20 dag wiejskiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oregano do smaku

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z jabłkiem
Słoninę bez skóry kroimy na małe kawałki i skręcamy przez maszynkę o grubych oczkach,wrzucamy do garnka z grubym dnem i cały czas mieszajac wytapiamy,następnie gdy będą już malutkie skwareczki dodajemy mięso mielone i posiekaną drobniutko cebulkę ,całość razem smażymy na wolniutkim ogniu ,dodajemy w między czasie skręconą przez maszynkę obraną ze skórki kiełbasę . Gdy wszystko po 15-20 minutach zacznie apetycznie wygladać -mięso będzie zeskwarzone dodajemy obrane i starte na tarce jabłka i dusimy jeszcze około 10 minut aż jabłka w smalcu stana się szkliste.Odstawiamy z ognia, przestudzamy lekko i rozlewamy do pojemników,schładzamy w temp pokojowej a potem wstawiamy do lodówki.Może tam stać do 14 dni. Smacznego!