Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Domowy sos słodko-kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dobrze znany wielu osobom smak - z tym, że ten sos możemy zrobić w domu :) Jest tani i pyszny, z podanych składników wychodzi spora porcja :)

Domowy sos słodko-kwaśny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy sos słodko-kwaśny

 

  • 2 szklanki wody
  • 3/4 octu ryżowego
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka ciemnego cukru dark muscovado
  • 1,5 łyżeczki mąki ryżowej lub skrobi ziemniaczanej
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 5 ząbków czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Domowy sos słodko-kwaśny
Usunęłam gniazda nasienne z papryczek, pozostawiłam pestki, papryczki i czosnek posiekałam drobniutko (można je zmiksować) i przełożyłam do rondelka. Dodałam pestki, skórkę z cytryny, wlałam wodę , dodałam oba cukry, sól i ocet. Zagotowałam wszystko razem. Rozprowadziłam mąkę ryżową w 2 łyżkach wody i wlałam do rondla, mieszając - sos się zagęści. Jeśli nie miksowałam wcześniej składników, teraz miksuję 1/3 sosu , by uzyskać charakterystyczny wygląd. Przechowuję w lodówce.
Domowy sos słodko-kwaśny
Warto przygotować wcześniej wszystkie składniki
Domowy sos słodko-kwaśny
Na początku wszystko należy drobniutko posiekać
Domowy sos słodko-kwaśny
Podgrzewamy wszystko razem do zagotowania