Strona główna Domowy wyrób wędlin

Domowy wyrób wędlin

cherry - Porady kulinarne: Domowy wyrób wędlin offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 664
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Domowy wyrób wędlin
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

"Morał jest krótki i niektórym znany - to jest najsmaczniejsze, co zrobimy sami!" Czy domowe wyrabianie wędlin ma jeszcze rację bytu?


Dowcip  z czasów pustek sklepowych:
 

Do sklepu mięsnego przychodzi starszy pan w kapeluszu i pyta:

Przepraszam bardzo, czy jest taka szyneczka wędzona do gotowania?

Nie ma.
A ozorki w galarecie?
Nie ma.
A polędwica ?
Nie ma.

A kiełbasa jałowcowa ?

Nie ma.

A boczek, chudy, podwędzany ?

Nie ma.
A baleron?
Nie ma.

Starszy pan wychodzi. Na to mówi jedna ekspedientka do drugiej: Popatrz,

Kryśka, taki stary a jaką ma pamięć ?

Jak tak dalej pójdzie, i my zapomnimy, jak smakują prawdziwe wyroby wędliniarskie. Mało kto interesuje się, co tak naprawdę kupuje, prosząc w markecie o polędwicę sopocką czy baleron. Są oczywiście zakłady przetwórstwa mięsnego, którym rzeczywiście możemy zaufać, mamy gwarancję nie tylko dobrego smaku, ale też doskonałej jakości.
 

Warto jednak wiedzieć, jak wyrabia się wędliny. Może kiedyś sami spróbujemy przygotować coś mięsnego, czym na pewno mile zaskoczymy znajomych.
 

W czasie, gdy producenci kładą nacisk na masowość produkcji oraz jej tempo, przy niskich nakładach, zanika wśród konsumentów wiedza na temat domowych sposobów wyrabiania wędlin.
 

Od czasu wstąpienia do Unii Europejskiej w ogóle mniejszą wagę przywiązuje się do jakości sprzedawanych mięs – normy unijne jak się okazuje dopuszczają do sprzedaży mięsa w 45% składające się z wody – nazywając je notabene wędlinami!
 

Szkoła Domowego Masarstwa to inicjatywa ludzi, którzy pragną kultywować tradycję  domowego wyrobu mięs, by nie dopuścić do sytuacji, w której zapomnimy, że szynka ze wędliny mają swoją historię. Ratują oni od zapomnienia stare receptury.
 

Pomysłodawcą Szkoły jest portal internetowy Wędzarniczej Braci: wedlinydomowe.pl
 

Bracia – bo tak o sobie mówią jej członkowie – organizują dla chętnych specjalne kursy – co prawda nie zrobią one masarza z laika, ale na pewno będą ciekawą przygodą, a może też inspiracją do własnych eksperymentów. A poza tym – można na świeżo popróbować tych specjałów!
 

Zajęcia prowadzone są w Folwarku Zrębice niedaleko Częstochowy.
 

 Więcej o Szkole Domowego Masarstwa na stronie www.szkoladomowegomasarstwa.pl

 

Klasyfikacja wędlin:

Wędliny możemy podzielić na:
 
  • mięsa trwałe (przechowywane do 6 miesięcy, czyli są to suche kiełbasy, surowe - typu salami, lub mocno wędzone wędzonki), 
  • półtrwałe (przechowuje się je maksymalnie przez  1 miesiąc, np. słabo uwędzone wędzonki), 
  • nietrwałe ( należy je spożyć w ciągu kilu dni, zawartość wody może tu dochodzić nawet  do 45%).

 

Ćwiczenie czyni mistrza!

Domowego wyrabiania wędlin trzeba się nauczyć – tak samo, jak trzeba się uczyć przyrządzania zupy czy pieczenia ciast. Jest to przy tym praca długa, wymagająca cierpliwości, zapału i czasu.
 

Za pierwszym razem na pewno nie unikniemy błędów – nawet tych podstawowych. Warto wiedzieć, że nie można piec rzeczy peklowanych, gdyż te pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają rakotwórcze nitrozaminy.
 

Nie można się jednak zniechęcać!
 

Dla przykładu – przepis na wędzony baleron – do przygotowania w domu:
 

Wędzony baleron

 
Składniki:
 
1 kg schabu wieprzowego (bez kości)
2 g saletry
Ok. 40 g soli
Przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie
 
Wykonanie:

Mięso natrzeć połową podanej soli oraz saletrą. Pozostałą część soli zmieszać z przyprawami i natrzeć tym mięso. Ułożyć  je w naczyniu, przykryć, obciążyć, po czym peklować przez ok. 10 dni. Po upływie tego czasu oczyścić mięso z przypraw, owinąć sznurkiem i wędzić po kilka godzin przez następne 5 dni.

 

A może macie własne, sprawdzone receptury do samodzielnego wyrobu wędlin? Podzielcie się z nami na forum klikając w link: 


Własne wyroby wędliniarskie

 
Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Domowy wyrób wędlin  
caroline1983

caroline1983
offline

2010-07-22 22:14
Jak byłam mała mój dziadek robił co jakis czas swiniobicie i miałam okazje jesc prawdziwa wedzona szynke, kiełbase, kaszanke czy pasztetowa. Maja wogóle inny smak niz te przemysłowe.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Ewa
gość

2010-07-28 11:31
U mnie taka wędlina nazywa się polędwica a baleron to z karczku :-(
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kawem
gość

2010-07-31 10:05
smaczne? moze, ale czy zdrowe. na www.przystankuzdrowia.pl czytalem ze moze byc nawet zdrowie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mARIAb
gość

2010-08-02 19:12
j ROBIE ZALEWE Z TAKICH SKLADNIKOW JAK POWYZEJ NA TRZY DNI ZAWIJAM W FOLIE I WIAZE SZNURKIEM I GOTUJE JAK DLUGO W ZALEZNOSCI OD WAGI MIESA . PYSZNE. ZROBCIE I POWIEDZCIE CZY SMAKOWALO. mARIAb.
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane