aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Domowy zakwas na barszcz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zakwas idealnie nadaje się do picia w chłodne wieczory, jest idealny do przygotowania barszczu wigilijnego z uszkami, lub po prostu na obiad z pasztecikiem lub krokietem.

Domowy zakwas na barszcz

Składniki:

Domowy zakwas na barszcz

 

  • 2 lub 3 dorodne buraki
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 szklanki gorącej wody
  • przyprawy : pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy (po kilka sztuk)
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Domowy zakwas na barszcz
Buraki obrać i pokroić w niezbyt grube plastry. Czosnek obrać. Wziąć duży słój, układać w nim na przemian buraka z czosnkiem i przyprawami (oprócz soli). Na wierzch zakwas nasypać sól, zalać wszystko gorącą wodą.

Słoik przykryć ściereczką i odstawić na tydzień. Po tygodniu gotowy zakwas zakwas przecedzić przez sitko wyłożone gazą i przelać do butelek. Tak przygotowany zakwas można przechowywać do 3 tygodni.

Tagi:

zakwas