Strona główna Domowy zakwas na żur

Domowy zakwas na żur

Żury « poprzedni | następny »
edytaha

Złoty Ekspert
Przepisy: 739
zdjęcia: 1 z 3
Domowy zakwas na żur
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Przygotowanie własnego zakwasu na żur jest tak prostą czynnością, ze polecam ją każdemu :)


trudność: łatwe
czas:

Domowy zakwas na żur - SKŁADNIKI:

Domowy zakwas na żur - PRZYGOTOWANIE:

Do kamionkowego naczynia wsypałam mąkę, zalałam ją niewielką ilością letniej przegotowanej wody i dokładnie roztarłam tak, aby nie było grudek. Dolałam resztę wody, wymieszałam. Wrzuciłam obrane ząbki czosnku, ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu położyłam suchą piętkę razowego chleba. Naczynie przykryłam lnianą ściereczką, którą unieruchomiłam gumką recepturką, i odstawiłam je w ciepłe miejsce. Zdarza się, ze zakwas jest już gotowy nawet po trzech dniach, ale mój stał sobie spokojnie 6 dni. Po tym czasie zdjęłam kożuch, który utworzył się na wierzchu, dokładnie wymieszałam, żeby mąka odkleiła się od dna, przecedziłam zakwas przez sito, zlałam go do dużego słoika i odstawiłam do lodówki. Ta ilość zakwasu wystarcza na ugotowanie około 5 litrów żuru.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy zakwas na żur (strona 1 z 1)  
MagdaMM

MagdaMM

2013-04-04 03:51
Nie ma to jak własny zakwas na żurek.Edytko, polecam jeszcze zakwas na barszcz czerwony, jeśli oczywiście nigdy go sama nie robiłaś. Twój przepis zabieram...5..:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2013-04-04 16:32
MagdaMM napisał(a):

Nie ma to jak własny zakwas na żurek.Edytko, polecam jeszcze zakwas na barszcz czerwony, jeśli oczywiście nigdy go sama nie robiłaś. Twój przepis zabieram...5..:)

Dzięki Madziu :) Nie robiłam jeszcze zakwasu na barszcz czerwony, ale znając siebie, na pewno spróbuję :)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-04-04 13:21
rozumiem,że naczynie kamionkowe to konieczność?
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2013-04-04 16:34
monikaT83 napisał(a):

rozumiem,że naczynie kamionkowe to konieczność?

Monisiu, oczywiście, że nie! Spokojnie można nastawić zakwas w szklanym słoju, a przykryć ściereczką bawełnianą, albo gazą. Ja zrobiłam w naczyniu kamionkowym, bo mam takie zgrabniutkie i poręczne, i bardzo chciałam je wykorzystać :)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-04-04 20:47
acha:) serdeczne dzięki za odpowiedź:),może podejmę się próby stworzenia tego cuda:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2013-04-04 21:07
monikaT83 napisał(a):

acha:) serdeczne dzięki za odpowiedź:),może podejmę się próby stworzenia tego cuda:)

:)
Skomentuj
Oceń:
0
teresa o

teresa o

2013-04-07 15:36
czy zakwas musi być odsłonięty od światła?
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2013-04-07 16:08
teresa o napisał(a):

czy zakwas musi być odsłonięty od światła?

To nie ma znaczenia, chociaż chyba lepiej, żeby nie stał w nasłonecznionym miejscu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem Zupa chrzanowa z jajkiem Żurek z kiełbasą
Żurek z białą kiełbasą Żur z pieczoną kiełbasą  Żurek na wywarze mięsno-grzybowym
Żurek imbirowy z białą kiełbasą Żurek z pieczarkami i pulpecikami Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą
Żurek z pieczarkami Żurek z białą kiełbasą  Żurek kujawski wg kloruś

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane