Strona główna Domowy zakwas na żur

Domowy zakwas na żur

Żury « poprzedni | następny »
edytaha - Przepis na: Domowy zakwas na żur offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 687
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Domowy zakwas na żur
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Przygotowanie własnego zakwasu na żur jest tak prostą czynnością, ze polecam ją każdemu :)


trudność: łatwe
czas:

Domowy zakwas na żur - SKŁADNIKI:

Domowy zakwas na żur - PRZYGOTOWANIE:

Do kamionkowego naczynia wsypałam mąkę, zalałam ją niewielką ilością letniej przegotowanej wody i dokładnie roztarłam tak, aby nie było grudek. Dolałam resztę wody, wymieszałam. Wrzuciłam obrane ząbki czosnku, ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu położyłam suchą piętkę razowego chleba. Naczynie przykryłam lnianą ściereczką, którą unieruchomiłam gumką recepturką, i odstawiłam je w ciepłe miejsce. Zdarza się, ze zakwas jest już gotowy nawet po trzech dniach, ale mój stał sobie spokojnie 6 dni. Po tym czasie zdjęłam kożuch, który utworzył się na wierzchu, dokładnie wymieszałam, żeby mąka odkleiła się od dna, przecedziłam zakwas przez sito, zlałam go do dużego słoika i odstawiłam do lodówki. Ta ilość zakwasu wystarcza na ugotowanie około 5 litrów żuru.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy zakwas na żur (strona 1 z 1)  
MagdaMM

MagdaMM
offline

2013-04-04 03:51
Nie ma to jak własny zakwas na żurek.Edytko, polecam jeszcze zakwas na barszcz czerwony, jeśli oczywiście nigdy go sama nie robiłaś. Twój przepis zabieram...5..:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-04 16:32
MagdaMM napisał(a):

Nie ma to jak własny zakwas na żurek.Edytko, polecam jeszcze zakwas na barszcz czerwony, jeśli oczywiście nigdy go sama nie robiłaś. Twój przepis zabieram...5..:)

Dzięki Madziu :) Nie robiłam jeszcze zakwasu na barszcz czerwony, ale znając siebie, na pewno spróbuję :)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-04-04 13:21
rozumiem,że naczynie kamionkowe to konieczność?
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-04 16:34
monikaT83 napisał(a):

rozumiem,że naczynie kamionkowe to konieczność?

Monisiu, oczywiście, że nie! Spokojnie można nastawić zakwas w szklanym słoju, a przykryć ściereczką bawełnianą, albo gazą. Ja zrobiłam w naczyniu kamionkowym, bo mam takie zgrabniutkie i poręczne, i bardzo chciałam je wykorzystać :)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-04-04 20:47
acha:) serdeczne dzięki za odpowiedź:),może podejmę się próby stworzenia tego cuda:)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-04 21:07
monikaT83 napisał(a):

acha:) serdeczne dzięki za odpowiedź:),może podejmę się próby stworzenia tego cuda:)

:)
Skomentuj
Oceń:
0
teresa o

teresa o
offline

2013-04-07 15:36
czy zakwas musi być odsłonięty od światła?
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-07 16:08
teresa o napisał(a):

czy zakwas musi być odsłonięty od światła?

To nie ma znaczenia, chociaż chyba lepiej, żeby nie stał w nasłonecznionym miejscu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Żurek na golonce Żurek z koperkiem  Żurek w chlebku
A'la żurek bez zakwasu Żurek dla wegetarianina  Żurek na białej kiełbasie z warzywami
Żurek na białej kiełbasie Żurek na białej kiełbasce kwaszony wodą z ogórków Żurek wielkanocny
Zakwas na żurek Żur Eli z kaszą jęczmienną Żurek na domowym zakwasie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane