Donaty z masłem orzechowym w smerfnej polewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszyste, bardzo delikatne donaty, nadziane solonym masłem orzechowym i oblane polewą na bazie cukru pudru i syropu blue curacao.

Donaty z masłem orzechowym w smerfnej polewie

Składniki:

Donaty z masłem orzechowym w smerfnej polewie

Ciasto drożdżowe

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 żółtka klasy M
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Nadzienie

  • 4-5 łyżek solonego masła orzechowego

Polewa

  • 200 g cukru pudru
  • 8-9 łyżek syropu barmańskiego blue curacao
  • dowolne posypki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Donaty z masłem orzechowym w smerfnej polewie

ETAP 1:

Donaty z masłem orzechowym w smerfnej polewie
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy, który zagniatamy z resztą składników

Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do utworzenia się pianki.

Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy.

ETAP 2:

Donaty z masłem orzechowym w smerfnej polewie
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy

Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i wystudzone masło. Łączymy dokładnie z ciastem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 - 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.

ETAP 3:

Donaty z masłem orzechowym w smerfnej polewie
Z ciasta wykrawamy ciastka przypominające oponę

Przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawamy kształt oponek. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy i dajemy im ponownie podrosnąć (ok. 20 minut).

Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, po czym ściągamy na papierowe ręczniki.

ETAP 4:

Donaty z masłem orzechowym w smerfnej polewie
Gotowe ciastka nadziewamy w kilku miejscach

Wystudzone donaty nadziewamy masłem orzechowym za pomocą szprycy (masło wstrzykujemy w kilku punktach).

ETAP 5:

Donaty z masłem orzechowym w smerfnej polewie

Cukier puder mieszamy z syropem, aż powstanie gęsta polewa. Moczymy w niej jedną stronę oponek i posypujemy dowolnymi posypkami.


Tagi:

pączki donaty