madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Donut po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pączek z dziurką oblany czekoladą szybko znika z talerza, a pozostają tylko umorusane buźki dzieciaczków w rodzinie

Donut po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Donut po mojemu

 

Sposób przygotowania:

Donut po mojemu
Mleko lekko podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim cukier i drożdże, dodajemy łyżkę mąki , mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże, rozpuszczoną margarynę, skórkę i sok z cytryny oraz spirytus i wyrabiamy ciasto. Ostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na 1/2 cm placek i przy użyciu szklanki i kieliszka wykrawamy krążki i robimy w nich oczka. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony na złotobrązowy kolor. Odkładamy na blaszkę aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i maczamy w niej oponki z jednej strony. Odkładamy aby czekolada ładnie zastygła.
Donut po mojemu
W podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier
Donut po mojemu
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kółka z dziurką
Donut po mojemu
Donuty wkładamy do rondla z rozgrzanym olejem
Donut po mojemu
Smażymy z każdej strony na złotobrązowy kolor