szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

dorsz duszony w porach i pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dorsz duszony w porach i pieczarkach z ziołami

dorsz duszony w porach i pieczarkach

Składniki:

dorsz duszony w porach i pieczarkach

 

  • 4 filety z dorsza
  • sok z połówy cytryny
  • 2 pory (biała część)
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 350 gram pieczarek
  • pół łyżeczki tymianku
  • pól łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

dorsz duszony w porach i pieczarkach
Filety opłukać i osuszyć. Każdy z filetów przeciąć na pół, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pory i pieczarki oczyścić, pory pokroić w plasterki, pieczarki w płatki. W garnku zagotować bulion, dodać sok z cytryny, włożyć filety i gotować pod przykryciem ok 5 minut. Dodać pory i pieczarki, zagotować, przykryć, zmniejszyc ogień, dusić ok 5 minut. Przewrócić filety na druga stronę, dodać zioła i dusić nastepne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem

Tagi:

dorsz