misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Dorsz marynowany z salami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rybę umieścić w naczyniu, każdy filet polać sokiem z...

Dorsz marynowany z salami i mozzarellą

Składniki:

Dorsz marynowany z salami i mozzarellą

 

  • 4 plastry filetu z dorsza bez skóry, około 175g każdy
  • starta skórka i sok z dwóch limonek
  • 4 plastry salami
  • 4 plastry mozzarelli
  • 8 plasterków pomidora
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Dorsz marynowany z salami i mozzarellą
Rybę umieścić w naczyniu, każdy filet polać sokiem z limonki i posypać startą skórką. Przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę( lepiej na kilka godzin). Nagrzać piekarnik do temp 180stC. Filety piec pod przykryciem około 15-20 minut. Wyjąć naczynie z piekarnika. Na każdym filecie położyć plaster salami. Wstawić naczynie do piekarnika, zapiekać 1-2 minuty, aż salami będzie chrupkie. Wyjąć, na każdym filecie położyć plasterek mozzarelli i dwa plasterki pomidorów i jeszcze raz wstawić do piekarnika na 1 minutę. Doprawić pieprzem, podawać gorące, ułożone na porcji ryżu. Ryż polać częścią sosu pozostałego z pieczenia ryby.

Tagi:

beza bezy dorsz