Dorsz pieczony cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filet z dorsza powinien być gruby i świeży - taka marynata pomoże dłużej zachować świeżość rybie

Dorsz pieczony cytrynowy

Składniki:

Dorsz pieczony cytrynowy

 

  • Na 2 dorosłe osoby:
  • 600 g fileta z dorsza
  • Marynata:
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka vegeta natur
  • pieprz
  • sól
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Do pieczenia:
  • Kilka wiórków masła

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony cytrynowy
Świeżego fileta umyć, osuszyć. Zmieszać składniki marynaty: zmiażdżony czosnek, otartą skórkę, vegetę, curry, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać, marynatą dobrze natrzeć fileta i wstawić go na 1,5-2 godz. do lodówki. Następnie dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, ułożyć filety skórką do dołu (marynować tylko od góry) i na wierzch położyć kilka wiórków masła. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Następnie włożyć rybę na 20 minut z funkcją termobiegu i przypiekania od góry. Skórka powinna lekko zbrązowieć miejscami - powinna się utworzyć delikatna skorupka. Podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów i bazylii.

Tagi:

marynaty dorsz