Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Dorsz pieczony z bananami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja siostra obawiała się połączenia banana z dorszem, ale zupełnie niepotrzebnie, bo danie bardzo jej smakowało, poprosiła o dokładkę :)

Dorsz pieczony z bananami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz pieczony z bananami

 

  • 500g dorsza (filet),
  • 1/4 łyżeczki tymianku,
  • 1/4 łyżeczki estragonu,
  • 1/4 łyżeczki koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 łyżki wody,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,

 

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony z bananami
Banana obieramy i kroimy w plasterki. W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat pomidorowy, cukier, oliwę i wodę. Następnie dodajemy banana i mieszamy. Cały sos pomidorowy powinie pokryć plasterki banana. Dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Oprószamy go solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami: estragonem, koperkiem i tymiankiem. Na rybę wykładamy przygotowanego banana. Całość odstawiamy do lodówki na 1 h do schłodzenia. Następnie pieczemy go 30 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego :)
Dorsz pieczony z bananami
W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat pomidorowy, cukier, oliwę i wodę.
Dorsz pieczony z bananami
Oprószamy go solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami: estragonem, koperkiem i tymiankiem
Dorsz pieczony z bananami
Na rybę wykładamy przygotowanego banana.

Tagi:

dorsz