SUPERPRZEPIS

Dorsz pieczony z granatem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Dorsz pieczony z granatem Więcej zdjęć (3)

Rybka wyszła smacznie jednak trzeba ją polać ulubionym sosem bo jest troszke sucha...:)

Składniki:

Dorsz pieczony z granatem

 

  • 5 sztuk filety z dorsza (świeże)
  • 1/2 owocu granatu
  • sok z połowy limonki
  • 1 malutka papryczka chili (mozna bez jesli ktoś nie lubi)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska i pieprz świeżo mielony wg.uznania
  • 1 łyżka olej (do wysmarowania naczynia)
  • PONADTO:
  • wykałaczki,naczynie żaroodporne,folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony z granatem
Granata kroimy na pół w poprzek i za pomoca np. pałki do ucierania obstukujemy go żeby nam wypadły wszystkie ziarenka do miseczki.Następnie do tego dodajemy drobno pokrojona papryczke chili,sok wyciśniety z limonki i oliwe.Całość mieszamy. Umyte i osuszone filety dorsza solimy i pieprzymy.Każdy zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.W środek każdego rulonika wkładamy po porcji wczesniej przygotowanej papki z granatu.(patrz zdjęcie) Smarujemy naczynie żaroodporne olejem i wkładamy rybę.Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w 180*C ok. 25 minut (grzanie góra-środkowa półka) i gotowe. Podajemy np. z ulubionym sosem i dodatkami....
Dorsz pieczony z granatem
Granata kroimy na pół w poprzek i za pomoca np. pałki do ucierania obstukujemy go żeby nam wypadły wszystkie ziarenka do miseczki.Następnie do tego dodajemy drobno pokrojona papryczke chili,sok wyciśniety z limonki i oliwe.Całość mieszamy.
Dorsz pieczony z granatem
Umyte i osuszone filety dorsza solimy i pieprzymy.Każdy zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.W środek każdego rulonika wkładamy po porcji wczesniej przygotowanej papki z granatu.(patrz zdjęcie)

Tagi:

beza bezy dorsz