Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Dorsz po grecku z modyfikacją

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zaciekawiło mnie czy można zmienić podstawowy sos do ryby po grecku. Dodałam papryki i pomidora ( użyłam zamrożone na leczo)

Dorsz  po grecku z modyfikacją Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz po grecku z modyfikacją

 

  • 15 dag filetu z dorsza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1/3 marchewki
  • 1/4 pietruszka
  • plasterek selera ( tyle co pietruszki)
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1 średni pomidor
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • papryka słodka mielona
  • mąka do oprószenia
  • oliwa do smażenia
  • 1,5 szklanki wody
  • maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Dorsz po grecku z modyfikacją
Filet dorsza przekroić na kawałki ( ok. 5 cm).Skropić sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut. Osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Posolić , popieprzyć ,posypać papryką mieloną i oprószyć mąką . Usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Pokroić w ,, piórka „ cebulę. Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Paprykę pokroić w paski , a pomidora w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę ,utarte warzywa i pokrojoną paprykę i pomidora. Chwilę smażyć . Podlać wodą .Dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić 20 minut . Dołożyć przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem, papryką mieloną i maggi wg uznania .Zagotować . W pojemniku na spód wlać gorący sos , na nim ułożyć rybę , zalać resztą sosu. Zostawić na ok. 12 godzin w lodówce by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Dorsz  po grecku z modyfikacją
Kawałki ryby skropić soliem z cytryny-posolić-posypać pieprzem i mieloną papryką- oprósyć mąką
Dorsz  po grecku z modyfikacją
Usmażyć rybę na rozgrzanym oleju z obu stron
Dorsz  po grecku z modyfikacją
Przygotować sos z duszonych warzyw-cebuli-papryki i pomidora-doprawić go do smaku
Dorsz  po grecku z modyfikacją
Układać usmażoną rybę pomiędzy dwoma warstwami gorącego sosu

Tagi:

dorsz