Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz Vincentina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dorsz po włosku

Dorsz Vincentina

Składniki:

Dorsz Vincentina

 

  • 80 dag filetów z dorsza bez skóry,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 400 ml mleka,
  • 2-3 łyżki startego parmezanu,
  • 3 łyżki mąki,
  • 5 filecików anchois,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Dorsz Vincentina
Filety umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące oraz w parmezanie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. W rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać drobno pokrojone fileciki anchois, natkę pietruszki i wino. Dusić do momentu aż wino wyparuje. Następnie dodać masło i ciepłe mleko. Wymieszać. Sosem polać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu, aż cały sos wyparuje.

Tagi:

beza bezy dorsz