reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Dorsz w chrupiącej panierce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybki i prosty przepis, a sama ryba jest soczysta w pysznej chrupiącej panierce składającej się z płatków kukurydzianych i ser.

Dorsz w chrupiącej panierce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorsz w chrupiącej panierce

 

  • 2 filety dorsza ( 500g)

 

  • sól i pieprz cytrynowy

 

  • Do panierowania:

 

 

 

 

  • 80g ostrego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Dorsz w chrupiącej panierce
Rybę rozmrażamy (rzadko mam dostęp do świeżej ryby, a mrożoną rozmrażam na durszlaku) osuszamy ręcznikiem kuchennym. Ser trzemy na małych oczkach tarki do warzyw. Płatki kukurydziane i ser przez chwilę miksujemy razem ( patrz zdjęcie) Kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i mieszance kukurydzianej i sera. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Dorsz w chrupiącej panierce
Etap 1Płatki kukurydziane i ser przez chwilę miksujemy razem